De klank van BK City

De klank van BK City

Hoe klinkt BK City? Vanaf 4 maart 2013 klinken in het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft soundscapes, die de ruimtes verklanken. Ze zijn gemaakt door Sounddesign for Architecture.

Sounddesign for Architecture, in 2011 opgericht door Florian Richter, maakt klanklandschappen om de openbare ruimte hoorbaar te maken. De abstracte klankcomposities weerspiegelen de eigenschappen van een ruimte en laten de gebruikers de ruimtes anders ervaren.

Locatiespecifiek
Voor BK City worden drie klanklandschappen gemaakt van elk circa zestig minuten, afgestemd op drie specifieke locaties. Het betreft de gang bij de hoofdentree, een westelijk gelegen trappenhuis en het trappenhuis oost. De composities maken gebruik van de geluiden op die plekken, maar zijn ook in sfeer aangepast.

“In de gang zitten bijvoorbeeld een copyshop, een boekwinkel en winkels met materialen voor architecten”, vertelt Richter. “Hier is veel drukte en beweging. De compositie is vooral gebaseerd op de functie van de locatie. Het trappenhuis in het westen van het gebouw is van steen en heeft een eigen geluid. De beweging is er vooral verticaal. Het nieuwe trappenhuis oost bestaat uit vooral metaal en veel buizen. Dat geeft andere uitgangspunten voor de compositie.”

Oorspronkelijke klanken
Op de verschillende locaties zijn digitale geluidsopnamen gemaakt: niet (alleen) van de akoestiek in een ruimte, maar letterlijk opnamen van het gebouw. “We hebben contactmicrofoons aangebracht op het steen, het staal, het hout, het glas”, legt Richter uit. “Die opnamen worden in de computer via ‘resynthese’ bewerkt. We maken dus klanklandschappen met de oorspronkelijk geluiden van het gebouw.”

De soundscapes zijn geen composities in traditionele zin; ze kennen geen ritmes of melodielijnen. Wat de luisteraar hoort zijn bijvoorbeeld resonanties, trillingen en dergelijke. “Ik heb wel opnamen van stemmen en omgevingsgeluiden: voetstappen, een printer, deuren. Die plaats ik hier en daar over de andere klanken. Maar het is zeker niet de bedoeling alleen daarvan een soundscape te maken. Dan horen de mensen wat ze normaal al horen in twee lagen, en dat is erg onprettig.”

Pilot project
De klanklandschappen worden ten gehore gebracht door speakers, die niet zullen opvallen. “Mensen moeten als het ware worden overvallen door de soundscapes”, zegt Richter. “Het geluid zal soms ook heel subtiel zijn. In een project dat minder tijdelijk is als dit, kunnen de speakers volledig worden weggewerkt. De klanklandschappen voor BK City zijn een pilot project.”

In de tweede week van maart worden een lezing en een workshop over sound design in BK City georganiseerd. Ondertussen werkt sounddesigner, musicus en componist Richter aan nieuwe projecten, waaronder voor het EYE, Amsterdam en Matrix Architektur in Duitsland.

Bron:architectenweb.nl

Terug

Documentatie aanvraag

HomeNieuwsDe klank van BK City

(Bezoek)adres

AvK Bouwpartners B.V.
Molenstraat 55b
7471 CK GOOR
T 0547 - 273 703
F 0547 - 271 591
E info@avkbouwpartners.nl