BNA bepleit minder studenten

BNA bepleit minder studenten

Het aantal studenten dat begint aan een studie architectuur of een aanverwante opleiding, moet sterk omlaag. Dat bepleit de BNA dinsdag.

De branchevereniging stelt dit in reactie op de vorige week gepubliceerde lijst van opleidingen in het HBO en WO. Daarop kondigt alleen de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft het komend opleidingsjaar een numerus fixus aan. De BNA is teleurgesteld dat niet meer architectuuropleidingen de instroom beperken.

Volgens de branchevereniging is er al een enorme discrepantie tussen vraag en aanbod van arbeidskrachten in de architectenbranche. Sinds 2008 is de werkgelegenheid in de architectenbranche meer dan gehalveerd en tekenen van herstel zijn nog niet zichtbaar. Maar ook na de crisis verwacht de BNA dat de werkgelegenheid niet meer op het niveau van voor 2008 zal komen.

De architect van de toekomst zal een complexer vak uitoefenen, volgens de BNA. Dat vraagt om goede opleidingen. “Als we vakmanschap en ondernemerschap op een kwalitatief hoger niveau willen dan is een numerus fixus met selectie aan de poort bij alle architectuuropleidingen een goede weg”, zegt BNA-voorzitter Willem Hein Schenk.

“Dat biedt de kans om toekomstige studenten Bouwkunde te selecteren op basis van talent en ambitie op gebied van constructie, ontwerp en proces.” Bovendien kan de studenten alleen een positief perspectief op de arbeidsmarkt worden geboden, als vraag en aanbod van personeel in balans is. “Dat is nu niet het geval.”

Bron: architectenweb.nl

Terug

Documentatie aanvraag

HomeNieuwsBNA bepleit minder studenten

(Bezoek)adres

AvK Bouwpartners B.V.
Molenstraat 55b
7471 CK GOOR
T 0547 - 273 703
F 0547 - 271 591
E info@avkbouwpartners.nl