Vijf miljoen brieven aan huiseigenaren

Vijf miljoen brieven aan huiseigenaren

Den Haag - Een voorlopig koopcontract is een echt koopcontract. Maar een voorlopig energielabel is niet echt. Toch verzendt het ministerie van Binnenlandse Zaken binnenkort vijf miljoen brieven met een voorlopig energielabel aan particuliere huiseigenaren.

Daar hebben de eigenaren in beginsel niets aan, want het voorlopige label heeft geen officiële status. Dat legde Jos van Dalen, afdelingshoofd Energiebeleid Gebouwde Omgeving bij het ministerie, gisteren uit op een technische briefing voor de media. “Het is geen label, maar een trigger voor bewoners om over energiebesparing te gaan nadenken”, aldus Van Dalen. “Het is een aanname van de Rijksoverheid op basis van een aantal openbare gegevens. Het klopt redelijk goed, maar een definitief label klopt behoorlijk goed.” Zo’n definitief energielabel kunnen eigenaren zelf op de site www.energielabelvoorwoningen.nl samenstellen en (met bewijzen zoals foto’s en rekeningen) aan een erkende deskundige voorleggen, die het voor een bedrag tussen 15 en 100 euro beoordeelt. Bij de verkoop van een woning moet een definitief label overlegd worden. Ontbreekt het, dan kan een boete volgen tot 400 euro.

De brief volgt uit het Energieakkoord, dat op zijn beurt een antwoord is op de Energy Performance Directive van de Europese Commissie. “Het is afwachten of de Commissie accepteert wat we nu doen, het definitieve antwoord daarop kan nog maanden op zich laten wachten”, aldus Van Dalen.

Het doel is zoveel mogelijk energie besparen. De koophuizensector is ingeschaald voor 3 petajoule, het energieverbruik van 45.000 woningen. Van Dalen is hoopvol. Als enkele procenten van de ontvangers van de brief daadwerkelijk energiebezuinigende maatregelen gaat nemen, dan wordt het doel al bereikt. “Maar we hebben geen kwantitatief doel vastgesteld. Het gaat puur om het stimuleren van energiebesparing”, aldus Van Dalen.

Daarnaast kan de actie een stimulans voor de bouw betekenen. Veel van de ‘enkele honderden’ deskundigen die door Binnenlandse Zaken worden voorgesteld hebben contacten met partners zoals makelaars, aannemers en installateurs. Een andere route naar de uitvoerende bouw loopt via de site www.energielabelatlas.nl van Meer met Minder, een initiatief van Bouwend Nederland, Energie-Nederland en Uneto-VNI. Als het goed gaat, sporen de labels van de atlas met de voorlopige en definitieve labels. Meer met Minder gaat aan de hand van de energielabelatlas huis aan huis bewoners actief benaderen en motiveren.

Bron: Cobouw 07-01-2015

Terug

Documentatie aanvraag

HomeNieuwsVijf miljoen brieven aan huiseigenaren

(Bezoek)adres

AvK Bouwpartners B.V.
Molenstraat 55b
7471 CK GOOR
T 0547 - 273 703
F 0547 - 271 591
E info@avkbouwpartners.nl