Architecten halen veel werk in woningbouw binnen

Architecten halen veel werk in woningbouw binnen

Den Haag - Architecten krijgen het weer drukker. Volgens het CBS hebben ze sinds 2011 niet meer zoveel nieuwe opdrachten binnengehaald.

In de woningnieuwbouw groeide de bouwsom aan opdrachten vergeleken met vorig jaar met 20 procent. Renovatie en onderhoud deden het met 29 procent nog beter. Voor de nieuwbouw van woningen is het vijf jaar geleden dat er voor zoveel euro’s aan opdrachten aan architecten werden verstrekt. Voor verbouwingen van woningen geldt dat de binnengehaalde buit voor het laatst zo groot was in het eerste kwartaal van 2008. Mogelijk dat het aflopen van de lage btw voor verbouwingen invloed heeft gehad op deze opdrachtenpiek van het eerste kwartaal van dit jaar.

In de utiliteitsbouw is het beeld heel anders. De totale bouwsom aan opdrachten voor architecten zakte in het eerste kwartaal ten opzichte van vorig jaar met 13 procent in. Vooral de nieuwbouw (-27 procent) deed het slecht. Renovatie en onderhoud groeide met 14 procent.

In de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is duidelijk te zien dat de nieuwbouwmarkt en verbouwmarkt voor architecten steeds verder uit elkaar lopen. Het afgelopen jaar kromp de markt voor nieuwbouw met 2 procent, de markt voor verbouwingen groeide daarentegen met 18 procent. Gemeten in bouwsommen van nieuwe architectenopdrachten is sinds 2010 de nieuwbouwmarkt 7 procent kleiner geworden. De verbouwingsmarkt is 30 procent gegroeid.

Buitenland
Een deel van de nieuwe opdrachten halen de architecten uit het buitenland. Gemiddeld komt 96 procent van de totale omzet van de architectenbranche uit Nederland. De laatste jaren is er echter sprake van een gestage groei van de buitenlandse omzet, vooral bij grote bureaus. De verschillen tussen grote en kleinere bureaus zijn groot.

Twee derde van de internationaal werkende bureaus verwacht dat de omzet uit Duitsland toe zal nemen. Bijna de helft verwacht omzet uit Frankrijk. De belangrijkste buitenlandse markten voor kleinere en middelgrote bureaus zijn Engeland, Duitsland, België en Frankrijk.

Bron: Cobouw 02-07-2015

Terug

Documentatie aanvraag

HomeNieuwsArchitecten halen veel werk in woningbouw binnen

(Bezoek)adres

AvK Bouwpartners B.V.
Molenstraat 55b
7471 CK GOOR
T 0547 - 273 703
F 0547 - 271 591
E info@avkbouwpartners.nl